Student Affairs Office Mental Wellness "City Companion" Community Alliance on Promoting Mental Health "City Companion" Highlights of Past Activities

HKMU x AMS 長者友伴探訪@坪石邨 (20 July, 2024)

香港都會大學(都大)同跟醫療輔助隊於720日合作,招募了一批都大學生、醫療輔助隊成人隊員和少年團團員,到訪坪石邨為約40戶老友記送上關懷,還跟他們進行有關精神健康的問卷,了解他們的精神健康狀況,以便服務機構往後作跟進,學生在分享環節都表示服務讓他們更了解老友記的心理需要和跟他們溝通的技巧。活動貫徹聯盟的理念,期望提高大眾對精神健康的關注,為社會帶來正面影響。

HKMU x 路德會 中學文憑考試 打氣包派送活動 (17 July, 2024)

對DSE考生來說放榜日絕對喺一個緊張又期待的日子,因此香港都會大學(都大)同香港路德會社會服務處聯手為區內數間中學嘅DSE考生們送上一份鼓勵 –  DSE Cheering Bags ! 希望透過呢份心意陪伴考生面對情緒,渡過難關。

HKMU x 心理衞生會 「精神健康急救」導師訓練課程 (24 to 28 June, 2024)

本着 “train the trainer”嘅理念,香港都會大學(都大)同香港心理衞生會合作,喺62428日舉辦左一連五日嘅精神健康急救(MHFA)導師培訓班,為一班有心的都大同事和經過聯盟提名的成員進行培訓,最終今屆有12名同事完成培訓,正式成為合資格可教授MHFA (Standard)班嘅導師,喺未來於大學及社區不同層面教授MHFA班。

HKMU 精神健康急救課程(標準版)(29 & 30 May, 2024)

我哋於52930日於香港都會大學進行左精神健康急救班,希望加強同學對精神健康嘅關注、有能力辨識不同情緒困擾的徵狀、消除大家對情緒困緒人士嘅負面標籤。

HKMU x 善導會 社區義剪服務 (25 May, 2024)

隨着同行我城宣揚精神健康社區聯盟成立,我哋學生義工隊就同善導會復元人士在525日合作進行義剪活動。同學施展早前於義剪訓練中學到嘅技巧,對象分別有想剪和尚頭嘅叔叔、需要配合面形設計髮型嘅姨姨,同埋想修短頭髮嘅婆婆。大家見到學生義工都表現得非常雀躍,仲想指名同學做佢哋嘅髮型師添!期間,會員同同學有傾有講,分享到佢地到善導會參加咗唔同興趣班,尋找自己長處,建立自信心善導會職員亦邀請同學分享同復元人士交流嘅感受。其中兩位同學都表示患者其實同常人無異,同新聞上嘅描述唔一樣。這亦係聯盟嘅宗旨,希望消除大眾對佢哋嘅負面標籤。今次活動中,同學能夠與復元人士一齊服務受精神困擾人士,感受到佢地積極投入社會嘅熱情,實在係別具意義。